1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Причината за мистериозната смърт на рибата в река Банска остава неизяснена

Причината за мистериозната смърт на рибата в река Банска остава неизяснена

Предполагаемата причина за умрялата риба в района са лятното маловодие на реката и високите температури

Причината за мистериозната смърт на рибата в река Банска в хасковското село Клокотница остава неизяснена, съобщават от местната екоинспекция.

Преди седмица кметът на селото Евгени Трендафилов подаде сигнал в РИОСВ-Хасково. Тогава бяха взети водни проби. Изследвани са pH, неразтворени вещества, фосфати, ХПК, БПК 5, азот амониев, електропроводимост и разтворен кислород.

Всички показатели са в норма, установено е леко превишение единствено на фосфатите, което означава, че е налице обичайното за този участък органично замърсяване на водата, коментират от местната екоинспекция.

Предполагаемата причина за умрялата риба в района са лятното маловодие на реката и високите температури през този период, което води до ускоряване на процесите на биохимично разграждане на органичните вещества и изчерпване на разтворения кислород във водата. 

Възможно е за измирането да е допринесъл и друг инцидентен и краткотраен замърсител, който не може да бъде установен, тъй като сигналът за умрялата риба е подаден в регионалната екоинспекция два дни след инцидента, уточняват от РИОСВ-Хасково.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.