1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Приют за бездомни кучета ще се изгради и в Благоевград

Приют за бездомни кучета ще се изгради и в Благоевград

Казусът с безстопанствените четириноги е много сериозен

До 15 дни трябва да бъде насрочена процедура за избор на изпълнител за строежа на приюта за безстопанствени животни в землището на село Церово. Това заяви кметът на община Благоевград Атанас Камбитов, цитиран от "Дневник".

Общинският съвет прие предложените от него нова наредба и програма за овладяване на популацията на бездомните кучета. Общинарите гласуваха за спешни мерки за решаването на проблема.

Камбитов призна, че казусът с безстопанствените четириноги е много сериозен, но уточни, че проблемът не е само в Благоевград, а в цялата страна. Той допълни, че около 95% от тези животни са били домашни, но стопаните по една или друга причина ги изхвърлят на улицата.

В скоро време ще се инициира информационна кампания сред населението, гражданите ще могат да подават сигнали за изоставени кучета на горещия телефон на общината - 073/ 88 44 34. Ще бъдат регламентирани взаимоотношенията между институциите, неправителствените организации за защита на животните, собствениците на кучета и останалите жители на територията на общината.

Предвидени са комплекс от мерки за намаляване популацията на бездомните кучета, за да се гарантират безопасността и здравето на хората, комфортът на градска среда и европейският имидж на Благоевград.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.