1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Приоритет за държавните горски стопанства е опазването и охраната на горите

Приоритет за държавните горски стопанства е опазването и охраната на горите

Структурите на НАП биха могли да помогнат за разрешаване на проблема с незаконната сеч

Приоритет за държавните горски стопанства и на Регионалната дирекция по горите е опазването и охраната на горите, каза Ваня Каменова, директор на Регионалната дирекция по горите в Берковица, предаде Агенция "Фокус". Тя посочи, че през последните месеци са извършени акции в районите на Враца и Видин съвместно с полицията и жандармерия в районите с концентрирани нарушения.

"През изминалата седмица проведохме Областни консултативни съвети, тяхното съществуване започна от 2000-та година, като основната им функция е да подпомагат всички ведомства с организиране на единни действия по отношение борбата с незаконната сеч. Такива съвети бяха проведени във Видин, Монтана и Враца. В тях участват всички кметове на населени места, областни управители и институциите, отговарящи за охрана на горите – НАП, полиция, пожарна и РИОСВ. Имаме разработени регионални програми от миналата година и отчетохме тяхното изпълнение", допълни Ваня Каменова.

Тя уточни, че са взети конкретни решения, както за ползване на гори от недържавния, така и от държавния фонд. Според нея нарушителите в горите са предимно от малцинствен произход. Много нарушения има във видинското село Бела Рада, град Кула; в Монтана има незаконна сеч в населените места - Кошарник, Благово и Владимирово; в района на Враца набези има в селата около Бяла Слатина. "Ние знаем кои са нарушителите, опитваме се с всички законови мерки да им противодействаме. Важно е, че полицията ни оказва пълно съдействие. Апелирам обществеността да е непримирима към нарушенията в горски фонд, както и към корумпираните служители", допълни директорът на РУГ- Берковица, като заяви, че те разполагат и с подвижна горска стража. Според нея структурите на НАП биха могли много да помогнат за разрешаване на проблема с незаконната сеч. Нарушенията са малки – крадат се предимно по 2-3 кубика дърва с цел отопление. Важно е собствениците на гори да знаят, че тяхна е отговорността да охраняват горите си и съблюдават за нарушения", уточни Каменова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.