1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природен газ е открит край бреговете на Кипър

Природен газ е открит край бреговете на Кипър

Находището "Афродита" е значително по-голямо от досегашните изчисления

Природен газ е открит край бреговете на Кипър. Според експерти залежите надхвърлят предварителните прогнози. От газовата платформа на американската компания "Нобъл енерджи" пристигат две исторически за Кипър новини - находището на газ е много по-голямо и от най-оптимистичните прогнози досега, съобщава кипърският гръцки в. "Филелефтерос" днес.

От вчера от кладенеца блика природен газ, посочва изданието. Президентът на Република Кипър се готви да пристигне на платформата в края на седмицата и не е изключено визитата му да бъде съпроводена с първото запалване на газовия огън на нея от бликащото синьо гориво от дълбините на морето край бреговете на острова. Голям е оптимизмът, че находището "Афродита" е значително по-голямо от досегашните изчисления. Това са показали проучванията от последните три дни, пише още вестникът.

"Нобъл енерджи" започна сондажи за природен газ южно от острова в края на миналия месец, което предизвика недоволството на Турция. Анкара твърди, че това лишава кипърските турци от правото им на дял от приходите. Според плановете на международно признатата Република Кипър американската компания извършва проучвания за газ в участък с площ 1250 квадратни мили, граничещ с израелските териториални води, в които са открити големи находища на газ под морското дъно.

Кипърски професор наскоро прогнозира, че Кипър ще стане най-богатата страна в Европа след откриването и експлоатацията на природния газ на острова. Според професора от университета в Хюстън Михалис Икономиди находището, в което сега се правят сондажи, е поне 50 пъти по-голямо, отколкото израелското находище Левиатан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.