1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природен парк "Витоша" ще се управлява от нов директор

Природен парк "Витоша" ще се управлява от нов директор

Тома Белев ще бъде наследен на поста от Снежана Петрова

Природен парк "Витоша" ще се управлява от нов директор. Това съобщи Изпълнителната агенция по горите днес след първите приключили конкурси за директори на паркове и регионални управления по горите. Тома Белев ще бъде наследен на поста от Снежана Петрова, която доскоро е работила в държавната фирма "Агролеспроект".

Четирима кандидати се състезаваха на финалното събеседване на конкурса в сряда - Белев, Петрова, досегашният зам.-директор на парка Добромира Димова и Емил Михов. Те са отговаряли на въпроси, свързани с нормативната уредба и с визията им за бъдещето на парка, съобщи агенцията по горите.

Конкурсът се следеше внимателно от природозащитните организации заради конфликта на Белев със собственика на ски съоръженията над София. От няколко месеца течеше медийна кампания срещу директора на парка - няколко издания го обвиняваха, че съсивал парка, че бил в конфликт на интереси, защото участва в неправителствени екоорганизации и др. Истинската причина за атаката бе публично известният конфликт между него и фирма "Витоша ски", която е собственик на всички големи лифтове на Витоша заради проекта за разрастване на ски-зоната в планината. Като парков директор Тома Белев от години се противопоставя на разширяването на ски-зона Алеко, планирано от фирмата, с аргумент, че то противоречи на настоящия 10-годишен план за управление на защитената територия (до 2014 г.), пише "Дневник".

Основната функция на парковата дирекция по закон е именно да работи за реализацията на стратегическия план и да контролира спазването му. В настоящия документ зоните за туризъм, в които строителство е позволено, са ясно определени и извън тях, строежите са забранени, изтъкна неведнъж Белев. С действията си той си навлече гнева на фирма "Витоша ски", свързана с "Юлен" в Банско чрез общ член на ръководствата на двете фирми - адвокат Петър Петров. За отстраняването на шефа на парка неведнъж се е изказвал и президентът на федерацията по ски и акционер в Първа инвестиционна банка, свързана и с двата ски курорта Цеко Минев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.