1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници: Ако собственикът на "Витоша ски" АД не се справя, общината да развали приватизационния договор

Природозащитници: Ако собственикът на "Витоша ски" АД не се справя, общината да развали приватизационния договор

За планинския туризъм много граждани разчитат на лифтовете и влековете в Природен парк "Витоша"

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изразява своето несъгласие със собственика на ски съоръженията в Природен парк "Витоша" - "Витоша ски" АД, който заяви, че този сезон няма да пуска лифтовете и влековете, защото законите и държавата му пречат.

В последните дни фирмата "Витоша ски" се опитва да внуши, че не може да пусне лифтовете заради Закона за горите и несъгласувания от държавата специализиран устройствен план (СПУП) за разширение на ски зона Алеко.

Коалицията "За да остане природа в България" би искала да уточни, че функционирането на съществуващите лифтови и влекови съоръжения, собственост на "Витоша ски" АД, са отговорност на фирмата. Специализираният устройствен план за разширение на ски зона Алеко не беше съгласуван от Министерството на околната среда и водите. Той планираше застрояване с нови писти и съоръжения на нови места, различни от съществуващите. Планът не беше одобрен, тъй като предвиждаше нарушения на Закона за защитените територии.

Съответно въпросният план няма нищо общо с подробен устройствен план, който би уредил сервитутът на съществуващите лифтове и влекове. Почистването на просеките под лифтовете може да се уреди не само чрез учредяване на сервитут, но и чрез наемане на земята под съоръженията. По този начин фирмата "Витоша ски" досега е ползвала терените за писти. Липсата на учреден сервитут към момента показва, че фирмата "Витоша ски" е ползвала земята под лифтове и влекове, без да заплаща каквото и да било на държавата. Заплащане е имало единствено за пистите.

За планинския туризъм много граждани разчитат на лифтовете и влековете в Природен парк "Витоша", построени от общината дълго време, преди тя да ги продаде на "Витоша ски" АД. Ако собственикът не се справя с тяхното поддържане, общината следва да развали приватизационния договор за съоръженията и да намери нов собственик, уточняват природозащитниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.