1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници настояват масивът Перелик-Мусагеница да бъде обявен за природен резерват

Природозащитници настояват масивът Перелик-Мусагеница да бъде обявен за природен резерват

По покана на инициативния комитет на 1 юли у нас идва мисия от евродепутати от Комитета по петиции на Европейския парламент

Инициативен комитет настоява масивът Перелик-Мусагеница в Родопите да бъде обявен за природен резерват. Според природозащитниците част от зелените планински площи там са заграбени чрез заменки от олигарха Кирил Асенов, който си е построил там незаконна луксозна вила. В района живеят защитени видове птици, които са под закрилата на Европейския съюз.

Природозащитниците алармираха, че първоначално Регионалната иснепкция по околната среда и водите (РИОСВ) дава разрешение за строителството на луксозната вила. По-късно обаче Министерството на околната среда и водите (МОСВ) я обявява за незаконна. В момента във Върховния административния съд (ВАС) се води дело, заведено от Кирил Асенов срещу решението на министерството.

Илия Чернев, един от основните организатори на инициативата обясни, че делото е било заведено от Асенов още през 2007 година, а самият процес ще продължи след изборите: „Той е започнал незаконно строителство, въпреки че терените, които са му дадени чрез т. нар. заменки, са включени в защитената европейска зона Натура 2000. Логично от гледна точка на своя правен и стопански интерес иска да обори заповедта на министър Нона Караджова, че всичко, което прави, е незаконно".

По покана на инициативния комитет на 1 юли у нас идва мисия от евродепутати от Комитета по петиции на Европейския парламент. Те ще разгледат терена, ще се запознаят с казуса и ще преценят дали става дума за незаконно строителство и разрушаване на птичи убежища.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.