1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници: Не вземайте костенурки от природата

Природозащитници: Не вземайте костенурки от природата

Рязко намалява броят на тези влечуги в страната през последните години

Шипоопашата костенурка (Testudo hermanni) е намерена на асфалта в Кюстендил и с доброволческа помощ е била настанена в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, съобщиха от екоорганизацията "Зелени Балкани".

Животното е било открито на излет преди години, след което "отглеждано" в двора на къща в града, преди да бъде пуснато на асфалта, посочват специалистите. Като вземаме костенурка от природата, я обричаме на пленничество и невъзможност да се размножава, а същевременно рязко намалява броят на тези влечуги в страната през последните години, отбелязват ветеринарите. Колкото повече костенурки се вземат от природата, толкова повече находищата им се разпокъсват и шансът мъжка и женска костенурка да се срещнат през размножителния сезон става все по-малък.

От екоорганизацията дават няколко полезни съвета как да реагираме, ако намерим костенурка. Ако е излязла на пътя в планината, трябва да я преместим навътре в растителността, а не да й търсим по-подходящо според нас място.

Ако я срещнем в града или на нетипично за животното място, трябва да се обадим в най-близката Регионална инспекция за околна среда и води (РИОСВ), в спасителния център на "Зелени Балкани" или в Центъра за размножаване и рехабилитация на костенурки, които ще дадат съвет как да постъпим. Трябва да позвъним и при намирането на ранена костенурка.

Костенурките са изчезващ вид, защитен от Закона за биологично разнообразие, затова хората, които ги гледат в домашни условия, попадат под ударите на Наказателния кодекс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.