1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници се противопоставиха на опитите да бъде променен Закона за горите

Природозащитници се противопоставиха на опитите да бъде променен Закона за горите

Строителството на ски лифтове и влекове не е дейност, присъща на горското стопанство, сигнализираха екоактивисти

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" се противопоставя на опитите да бъде променен Закона за горите, за да може инвеститорите в ски съоръжения да ползват безвъзмездно държавни горски територии, върху които да строят лифтове и писти.

Припомняме ви, че на 2 декември от туристическа и ски зона „Алеко" обявиха, че спират работа през зимен сезон 2011-2012. От коалицията веднага настояха за нов собственик на съоръженията.

"Фарсът, че тази година на Витоша няма да се пускат лифтовете и влековете, цели единствено промяна в Закона за горите". Идеята е в държавните гори на Природен парк "Витоша", но и навсякъде другаде, да се допусне да се строят ски лифтове и влекове, като изсечените и застроени терени да продължат да се водят гори "на хартия", предупреждават природозащитниците.

Строителството на ски лифтове и влекове не е дейност, присъща на горското стопанство. Бетонираната земя и изсечената гора няма как да е горска територия, припомнят от коалицията.

Подобна възможност, заложена първоначално в проектозакона за горите, отпадна. Ангажимент срещу нея тогава поеха както министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, така и председателят на парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева. Отмяната на този ангажимент, без да има каквато и да е било необходимост затова, ще бъде голяма крачка назад от страна на управляващите и ще породи съмнения за защита на частни интереси за сметка на обществените, казват от „За да остане природа в България".

Природозащитниците настояват да стане публичен приватизационния договор, с който Столична община продаде лифтовете на фирма „Витоша ски" през 2008 г. Ако собственикът не се справя с тяхното поддържане, общината следва да развали приватизационния договор за съоръженията и да намери нов собственик, уточняват природозащитниците.

Преди три години кандидати за общинските лифтове в Природен парк "Витоша" бяха две свързани фирми - „Витоша ски" и „Юлен", която е концесионер на ски зона Банско в Национален парк "Пирин". В управителния съвет и на двете фирми, собственост на офшорни компании, фигурира един и същ човек - Петър Георгиев Петров, припомнят от коалицията „За да остане природа в България".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.