1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проблемът с бездомните кучета в София ще бъде решен окончателно през 2014 година

Проблемът с бездомните кучета в София ще бъде решен окончателно през 2014 година

Тогава се очаква да бъдат изградени нужните приюти

Проблемът с бездомните кучета в София ще бъде решен окончателно през 2014 година, обеща шефът на „Екоравновесие” Петър Петров пред bTV. Тогава се очаква да е приключило изграждането на необходимите приюти и популацията им да бъде овладяна.

Дневно в общинската организация пристигат между 30-35 сигнала за бездомни животни, като 3-4 от тях са за агресивно поведение. „Цифрите не са изненадващи, като се има предвид, че безстопанствените кучета в столицата са между 9500 и 10 000 – или поне такива са прогнозите за резултатите от течащото в момента преброяване“, каза Петров.

По данни от 2009 година бройката им е 8530. Увеличението им Петър Петров обясни с невъзможността да се справят с останалите 15% некастрирани животни, които обикновено са били домашни, но пуснати навън.

Оказва се още, че при 200 000 хиляди домашни кучета на този етап регистрираните от тях са само 4-5%. Така от „Екоравновесие” нямат възможност да установят виновните собственици и да се стигне до глоба.

Няма наказания и за кметовете, въпреки че според закона такива трябва да има за всяко куче на улицата. Проблем се оказва липсата на строг контрол, обясни Петър Петров и призна, че има някои пропуски в програмата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.