1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Продължава безконтролното палене на отпадъци, сухи треви и стърнища

Продължава безконтролното палене на отпадъци, сухи треви и стърнища

Само за последното денонощие звената на пожарната в страната са реагирали на 567 сигнала за произшествия

Със затоплянето на времето рязко се увеличиха пожарите в цялата страна. Само за последното денонощие звената на пожарната в страната са реагирали на 567 сигнала за произшествия. Ликвидирани са общо 512 пожара, посочват от МВР.

През почивните дни броят на битовите пожари е 121, а на тези, при които огънят е тръгнал от сухи треви и храсти, е достигнал почти 1000. Част от пожарите са причинили сериозни материални щети, загинали са трима и са пострадали четирима души.

Въпреки предупрежденията на пожарникарите, в повечето райони продължава безконтролното палене на отпадъци, сухи треви и стърнища. Това може да доведе до сериозни последици за горския и полски фонд. Задимяването по пътните артерии създава реални предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Възникват ситуации, при които огънят може да засегне къщите от населените места и от вилните зони. 

Особено усложнена е пожарната обстановка в областите Пловдив, София, Плевен и Велико Търново, в които огнеборците гасят по над 70 пожара на денонощие. В Пловдивско са изгорели 20 дка овощни насаждения край село Московец, 8 дка иглолистна, 5 дка широколистна гора в местността "Куклите” край Хисаря и 4 дка с маслодайни рози в землището на село Кърнаре. Екипи на пожарната са успели да потушат огън в сухи треви и храсти и да спасят над 140 дка гора в района на квартал "Момина баня” - Хисаря. 

Около 500 дка смесена гора е спасена в землището на село Троица, обл. Шумен. Вчера край врачанското село Руска Бяла изгоряха 40 декара гора, пожарникарите спасиха две сгради и 50 декара иглолистна гора.

В село Гъбене, Габровско, са били спасени 6 сгради, след като огънят беше локализиран в една от постройките. В троянското село Гомощник изгоряха 2 постройки, но бяха спасени 9. В землището на село Мламолово, обл. Кюстендил, изгоряха 3 дка, а пожарникарите спасиха 5 000 декара смесена гора.

Целия материал за пожарната обстановкав страната четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.