1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проект използва гориво от водорасли вместо керосин

Проект използва гориво от водорасли вместо керосин

"Ераол" ще бъде осъществен през юни 2015 г. от известния френски летец и изобретател Рафаел Динели

Във френския град Нант беше представен проектът "Ераол" - прелитане над Атлантическия океан с екологично чист самолет от нов вид. Той ще бъде осъществен през юни 2015 г. от известния френски летец и изобретател Рафаел Динели. При конструирането на биплана "Eраол" са били използвани върхови технологии. Една четвърт от необходимата му енергия самолетът ще получава от свръхтънките си гъвкави слънчеви батерии, пише БТА.

Моторът на необичайния летателен апарат работи със специално биогориво, което е получено от морски водорасли. Фюзелажът на самолета е изработен от композитни материали. Размахът на крилете му е 17 м при тегло от 750 кг. Прелитането над Атлантическия океан ще се осъществи по маршрута Ню Йорк - Париж и ще повтори постижението на легендарния Чарлз Линдберг от 1927 г. 

Проектът с общ бюджет 5,7 млн. евро се реализира с подкрепата на Френския център за авиационно-космически изследвания, на енергийната корпорация "Електрисите дьо Франс" и на властите от региона Пеи дьо ла Лоар. Динели е признат за експерт по композитни материали. Много от своите познания той получил от баща си - един от специалистите по двигатели на ракетата-носител "Ариана". 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.