1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проект проучва средновековните пристанища от Егейско до Черно море

Проект проучва средновековните пристанища от Егейско до Черно море

Основната цел е да се преодолеят някои празноти в културния туризъм в Черноморския басейн

В началото на тази година стартира европейският проект „От Егейско до Черно море – средновековни пристанища по морските пътища на Изтока /ОЛКАС/” по Оперативна програма „Черноморски басейн 2007-2013 г.” Варненският исторически музей е активен участник в този проект заедно с музеи и организации от Гърция, Турция, Грузия, Румъния, Украйна, Русия, и като кооптиран член –Азербайджан.

Основната цел е да се преодолеят някои празноти в културния туризъм в Черноморския басейн и да се свърже историческото минало на средновековните пристанища с икономическите и културни особености на региона. В рамките на проекта партньорските организации ще изследват развитието на 32 средновековни пристанища и ще ги предложат възможности те да се превърнат в атрактивни туристически обекти. 

Варненският музей бе специално поканен да участва в него и на практика България ще има най-голям дял в неговата разработка. Предвидено е от наша страна да се опишат и проучат 10 средновековни пристанища по българското Черноморие.

Проектът е за срок от две години – до края на 2013 г. Освен чисто проучвателската работа, участниците ще могат да организират различни прояви  - симпозиуми, изложби и др. Под ръководството на българските си партньори, румънските и турски представители от Националния музей в Констанца и Истанбулския университет, ще разработят съвместно интерактивна игра за ученици, свързана с историята на черноморските пристанища и корабоплаване през VII – ХIV век, съобщи Дарик радио.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.