1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проект за 10 млн. лв. ще оценява застрашените животни и растения

Проект за 10 млн. лв. ще оценява застрашените животни и растения

Всички събрани данни от проекта ще бъдат въведени в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) подаде проект за провеждане на теренни проучвания, от които ще се направи цялостна оценка на застрашените животни и растения в България. Стойността му е 10 млн. лв., предоставени от Оперативна програма „Околна среда” и държавния бюджет.

В рамките на проекта ще се събира и анализира информация за числеността и разпространението на безгръбначни животни, риби, земноводни, влечуги, китоподобни, бозайници, висши растения, мъхове, гъби и гнездящи птици. Ще бъдат разработени и внедрени нови (генетични) методи за оценка на състоянието на видовете, съобщават от ОП "Околна среда".

Всички събрани данни от проекта ще бъдат въведени в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (НСМБР). Информацията ще се ползва от всички заинтересовани страни чрез публичния портал на информационната система, намиращ се на интернет страницата на ИАОС.

НСМБР гарантира навременно осигуряване с актуална информация чрез мониторинг на животински, растителни и гъбни видове. Поради липсата на достатъчно данни за състоянието им, се налага спешно прилагане на схемите за теренно наблюдение на видовете от НСМБР. Те ще се извършват от екипи, снабдени със специално оборудване.

Друг аспект на проблема е, че богатото биологично разнообразие в страната ни е подложено на въздействието на широк спектър от заплахи в резултат както на човешката дейност, така и от естествените процеси, протичащи в екосистемите. Наличността на актуални данни за състоянието на видовете е необходима, за да се прилагат адекватни мерки по националната природозащитна политика и за докладване на международните ангажименти на България по опазване на биологичното разнообразие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.