1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проектът за укрепване на коритото на река Струма в Перник приключи

Проектът за укрепване на коритото на река Струма в Перник приключи

Обектът се намира в землището на квартал Бела вода

Кметът на Перник Росица Янакиева преряза лентата на проекта за възстановяване на река Струма и укрепване на бреговете й в района на квартал Бела вода.

Проектът се финансира със средства от Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013″ по схемата за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации.

Проектът е на стойност 941 627 лева и е с продължителност в рамките на две години. Обектът  се намира в землището на квартал Бела вода и обхваща района от моста над  река Струма при завод "Кристал" до моста за рудник "Бела вода". Предвидено е да се извърши почистване, укрепителни и възстановителни работи в посочения район, който е с дължина 1578 м и е разделен на два подучастъка.

В ситуационно отношение възстановителните и укрепителни работи са извършени изцяло в съществуващото русло на река Струма и са съобразени с регулационния план, уточняват от общинския пресцентър.

С реализирането на този проект се предотвратява заливането на намиращите се в близост до брега на реката къщи и дворове, както и на главния път София – Кюстендил, в резултат на поройни дъждове и обилно снеготопене. Основните дейности имат за цел да предпазят от наводнение гр. Перник и да намалят неблагоприятните последици за човешкото здраве и околната среда, както и да бъдат предотвратени процесите на ерозия на речното легло на река Струма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.