1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Производителите на ток от слънце и вятър ще плащат 20-процентна такса върху приходите си

Производителите на ток от слънце и вятър ще плащат 20-процентна такса върху приходите си

Народното събрание прие окончателно спорния текст

Със 116 гласа "за", 38 "против" и 28 въздържали се Народното събрание прие окончателно спорния текст, с който производителите на ток от слънце и вятър ще плащат 20-процентна такса върху приходите си, пише "Дневник".

Компаниите вече обявиха, че смятат това за национализация и ще защитят инвестициите си пред европейските институции. Според тях решението е дискриминационно, защото засяга само част от производителите, чиято енергия се изкупува по преференциални цени.

Предложението за промяна в Закона за възобновяемите енергийни източници беше внесено в последния момент от "Атака" като част от преходните и заключителни разпоредби в проектобюджета за 2014 г.

Днес, 5 декември, гласуването стана без дебати, които бяха прекратени вчера по искане на "Коалиция за България" след две изказвания против от депутати от ГЕРБ.   

По изчисления на ДКЕВР се очаква таксата да донесе допълнителни приходи от 150 млн. лв. в бюджета. Първоначално финансовият министър Петър Чобанов говореше, че парите ще служат за буфер при евентуално неизпълнение на приходите. Вчера обаче премиерът Пламен Орешарски каза, че постъпленията ще отидат за капитализация на енергийната система без да навлиза в подробности. 

Освен засегнатите производители, които протестираха пред министерството на икономиката и Народното събрание, срещу промяната възразиха остро и сдруженията на германския и италианския бизнес. Сред аргументите е липсата на прозрачност при взимането на решението.

 

Етикети ВЕИ, такса, приходи, НС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.