1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Производителите на "зелена" енергия продължават протестите си

Производителите на "зелена" енергия продължават протестите си

Те настояват за премахване на цената за достъп до мрежата и отмяна на налагащото я решение от 14 септември

Производителите на "зелена" енергия продължават протестите си днес със символично пиене на кафе пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. По този начин те за пореден път ще изразят несъгласието си с дискриминационната и незаконосъобразна цена за достъп, която отнема до 40% от техните приходи и ги пренасочва към трите електроразпределителни дружества, съобщиха организаторите. 
 
Производителите на електроенергия от ВЕИ настояват за премахване на цената за достъп до мрежата и отмяна на налагащото я решение от 14 септември. С него ДКЕВР въведе "цена за достъп" до енергийната мрежа на ВЕИ централите. Размерът й е между 10% и 39% от всички приходи на ВЕИ. Заплаща се на електроразпределителните предприятия (ЕРП) - ЕВН, ЧЕЗ, Енерго-Про, пише "Дневник".
 
Загубата на 10% до 39% от приходите (преди данъци и такси) ще доведе до фалит повечето ВЕИ производители. Най-засегнати са българските компании, а общо става дума за проекти за над 3 милиарда лв. По-голямата част от тези средства са получени под формата на кредити от български и международни банки, се казва в становището на производителите на ВЕИ енергия.

Това е петият от протестите, които започнаха на 19 септември, срещу решението на ДКЕВР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.