1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пролетта идва

Пролетта идва

От четвъртък температурите започват да се повишават и още в началото на следващата седмица ще скочат до 23°

Пролетното време идва трайно, а лютият студ си отива окончателно. От четвъртък температурите започват да се повишават и още в началото на следващата седмица ще скочат до 23°. Това съобщи синоптикът Симеон Матев пред в. „Труд”.

„След 15 март предстоят от шест до девет дни, през които времето ще бъде слънчево, със слаб вятър и постепенно повишаващи се температури”, обясни той. В събота и неделя (17 и 18 март) сутрешните температури, които ще са най-студените за периода, ще варират между 0° и 5°. По-ниски стойности - като минус 3°, ще се измерят само в котловините (в Софийско, Трънско, Кюстендилско, Пернишко и др.). Силното мартенско слънце обаче ще вдигне термометрите в следобедните часове до 20°.

До 22°-23° се очаква да се стопли след 19 март. По-хладно ще остане единствено по Черноморието, където градусите ще варират между 13° и 18°.

„В последната седмица на март времето ще е по-променливо. Тогава според прогнозата ще има повече облаци, условия за превалявания и понижение на температурите”, обясни Симеон Матев. Но и през този „шарен” период максималните температури ще са между 10° и 15°. Не е изключено в нощните часове в традиционно по-студените места като Трън, Перник, Самоков, София и др. преваляванията да бъдат смесени - от дъжд и сняг.

Средните минимални температури през април ще са между 4° и 9°, а средните максимални стойности ще бъдат в границите между 14° и 19°.

Очакванията на експертите са, че тази година април ще бъде по-топъл от нормалното и температурите ще са над нормата. В същото време според прогнозите им се очаква валежите да бъдат по-малко от нормалното за месеца. Повишена вероятност за валежи има в периода 4-8 април, както и през последните 10 дни на месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.