1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Променя се декларация за обекта на ЮНЕСКО „Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа“

Променя се декларация за обекта на ЮНЕСКО „Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа“

В Грац, Австрия, се състоя неформална среща на министрите на околната среда на ЕС

Правителството одобри промени в Съвместната декларация за намерение във връзка с обявяването на „Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа“ като сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

С решение от 41-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, състояла се в Краков, Полша през юли 2017 г., вековните букови гори на резерватите в Национален парк „Централен Балкан“ станаха част от серийния обект на ЮНЕСКО. С Решение от 21 февруари 2018г. правителството одобри съвместна декларация за намерение с цел опазването на обекта, който е разположен на територията на 12 европейски държави. Освен България това са Австрия, Албания, Белгия, Германия, Испания, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Украйна и Хърватска. В процеса на преговори по уточняване на окончателния вариант на Съвместната декларация между участващите европейските държави, бяха направени предложения за промени от страна на някои от партньорите. Това наложи повторно разглеждане на документа на заседание на Министерски съвет и приемането на ново решение за неговото одобрение.

На 29 и 30 октомври в Грац, Австрия, се състоя неформална среща на министрите на околната среда на ЕС. Основните теми на срещата бяха бъдещето на политиката в областта на околната среда и преходът на транспортния сектор към чиста мобилност. Министрите обмениха мнения относно ролята на Осмата програма за действие за околната среда за превръщането на икономиката на ЕС в нисковъглеродна, ресурсноефективна и конкурентоспособна. В рамките на съвместната сесия на министрите на околната среда и на транспорта бяха разгледани предизвикателствата, стратегиите и решенията за постигането на чиста, безопасна и достъпна мобилност в Европа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.