1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Протест на еколози пред екоминистерството

Протест на еколози пред екоминистерството

Причината – спорен строеж на мини ВЕЦ в Рила

Протест на еколози се проведе пред Министерството на околната среда и водите. Причината – спорен строеж на мини ВЕЦ в Рила, който се изгражда в защитената екологична зона Натура 2000. Повече по темата - в репортажа на Данаил Андреев.

Според природозащитниците, мини ВЕЦ-ът се изгражда на 160 м от водохващане, а законът забранява строителство на по-малко от 500 метра.

Издаденото разрешително от Басейновата дирекция в Плевен нарушава и две европейските директиви - за опазване на природните местообитания и на растенията и животните, допълват еколозите. И още - настоящият План за управление на речните басейни на Дунавския район, определя като „лошо“ хидроморфологичното състояние на реките Черни и Бели искър след яз. „Бели Искър“, както и други близки притоци на р. Искър до Самоков.

Заради тези причини еколозите внесоха жалба срещу строежа на мини ВЕЦА-а в екоминистерството. От там обещаха, че докато не мине проверка на екоминистъра, няма да се допусне изграждането на съоражението.

Проектът за изграждане на мини ВЕЦ е от над 10 години, той е претърпял различни обрати, допълват еколозите. Те подозират, че се оказва икономически натиск върху екоминистерството, предвид това кой е инвеститорът на съоражението.

Подробности следете в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.