1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Протестиращи замерваха с яйца двама министри в Стара Загора

Протестиращи замерваха с яйца двама министри в Стара Загора

Снимка:

През декември са били регистрирани превишавания на алармените норми от азотни окиси в Стара Загора

На 18 януари близо 100 протестиращи граждани посрещнаха министъра на околната среда Нона Караджова и военния министър Николай Младенов предаде dnevnik.bg. Недоволни жители на града хвърляха яйца срещу министрите и скандираха в знак на протест срещу възобновените обгазявания на Стара Загора и липсата на воля от страна на управляващите от последните три правителства този проблем да бъде решен трайно. След като засипаха министрите с освирквания  "Убийци", "Мафия" , "За колко ни продадохте", протестиращите им връчиха петиция с настояването за по-скорошно решаване на този проблем.

Двамата министри участваха в дискусия с представители на местната власт и бизнеса, с неправителствени организации и учени от Стара Загора по повод тлеещия от 2002 г. проблем с обгазяванията на региона. Посещението им е по покана на областния управител Йордан Николов и кмета на община Стара Загора проф. Светлин Танчев.

Министър Караджова потвърди, че действително в 16 дни през декември са били регистрирани превишавания на алармените норми от азотни окиси. Това, което министърът обеща като план за действие, е първо да се направи инвентаризация на замърсяванията по източници. В това число ще бъде обследван пътният трафик в града, както и котлите в няколко по-сериозни индустриални предприятия в града и близките околности.

"Няма да позволя Стара Загора да се превърне във второ Русе", заяви министър Николай Младенов. По думите му усилията на правителството са проблемът да бъде решен. "Полигонът край Змейово доста пъти вече е атакуван, но извършените от нас проверки досега не ни дават основание да мислим, че той е виновен", заяви Младенов. Той обеща, че ще бъде въведен граждански контрол върху дейностите на полигона и в бъдеще обществеността ще бъде предварително информирана за дейностите, които се извършват там.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.