1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Протестите против унищожаването на Пирин продължават в София, Пловдив и Трявна

Протестите против унищожаването на Пирин продължават в София, Пловдив и Трявна

В сряда предстои дебат за гражданския контрол върху институциите, а в петък – за бъдещето на Национален парк "Пирин"

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ кани на шествие в защита на Национален парк "Пирин" на 26 февруари 2013 г., вторник, с начален час 18,30 ч. , тръгване в 19 ч. и сборен ъгъла на бул. „Витоша“ и Съдебната палата. Шествието ще завърши пред Министерски съвет.

Граждани излизат на протест и в Пловдив -  от 18,30 ч., сборен пункт: площад Съединение.

В Трявна шествието в подкрепа на Национален парк "Пирин" и Черноморието тръгва от началото на пешеходната зона, до общината, в 18 ч. и ще се насочи към Часовниковата кула.

Съществува реална опасност екоминистърът в оставка Нона Караджова да одобри решението на Висшия експертен екологичен съвет от 19 февруари 2013 г., който узаконява заграбените територии от Национален парк "Пирин" в ски зона Банско и позволява ново строителство сред вековните гори на планината.

Правителството в оставка може още на заседанието си в сряда, 27 февруари 2013 г., да одобри решението на Нона Караджова за промени в плана на управление на Национален парк Пирин, предупреждават природозащитниците.

„Въпреки, че президентът се обяви за мораториум върху Закона за Черноморието във връзка с казуса дюни, Иракли и други, той също не каза нито дума за Пирин! Протестите против унищожаването на Пирин са част от битката на цяла България срещу монополите, олигархията и беззаконието. Това е една и съща битка! Нека заедно я доведем до успешен край! Предупреждаваме, че протестите ще продължат, докато Министерски съвет (който и да е той) не отхвърли исканите промени в плана за управление“, се казва в поканата в социалните мрежи", заявяват от коалиция „За да остане природа в България“.

В сряда, 27 февруари 2013 г., от 14 до 16 ч. в Пресклуб БТА коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ организира първата от серия дискусии за гражданското участие в процеса на вземане на решения и гражданския контрол върху работата на институциите.

В петък, 29 февруари 2013 г., от 9 до 11 ч. в Пресклуб БТА коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ организира дебат за бъдещето на Национален парк "Пирин", на който са поканени представители на изпълнителната власт (в оставка), както и на местната власт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.