1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Протоколът от Нагоя гарантира справедливото използване на генетични ресурси

Протоколът от Нагоя гарантира справедливото използване на генетични ресурси

Възможностите за световното биологично разнообразие се увеличават значително

След десетилетие на преговори, Протоколът от Нагоя за достъп до генетични ресурси и справедливото и равноправно разпределение на благата, произтичащи от тяхното използване, влезе в сила. По този начин възможностите за световното биологично разнообразие се увеличават значително.

Протоколът, който бе договорен през 2010 г. и е кръстен на японския град, установява ясни правила за достъп, търговия, обмен и мониторинг на генетичните ресурси в света, които да бъдат използвани за нуждите на фармацевтичната, селскостопанската и козметичната индустрия.

С въвеждането на тази рамка, Протоколът - част от Конвенцията за биологичното разнообразие на ООН, цели да гарантира, че генетичните ресурси не се използват без предварителното съгласие на страните, които ги предоставят. Другата основна цел на Протокола е, че общностите, които притежават традиционни познания, свързани с подобни ресурси, също ще получат ползи от споделянето им с останалата част от света.

Получените ползи, в замяна на достъпа до генетичен ресурс, могат да бъдат парични или непарични. В това число влизат трансфер на технологии, съвместни научни изследвания или строителни дейности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.