1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проучване на египетските лешояди на остров Масира, Оман

Проучване на египетските лешояди на остров Масира, Оман

Настоящето деветдневно проучване имаше за цел да установи размера на гнездовата популация 12 години по-късно

От 17 до 24 февруари експертът по хищните птици от БДЗП – Ивайло Ангелов проведе проучване  на египетските лешояди на остров Масира, Оман, в рамките на проект, ръководен от Дружеството за околна среда в Оман (ESO). Работата е надграждане върху по-ранно проучване, поръчано от ESO през 2012 г. с участието на Ивайло и International Avian Research. Тогава бе установена висока плътност на египетски лешояди (52 територии, заети от двойки), показвайки голямо увеличение на популацията на острова.

Настоящето деветдневно проучване имаше за цел да установи размера на гнездовата популация 12 години по-късно. Екипът посети почти всички територии, регистрирани при предишното проучване, и установи някои промени, които са се случили на острова в изминалия период. Най-забележимите от тях са: 1) частичното преустановяване работата на градското сметище след 2015 г. и 2) повишена междувидова конкуренция с видове като зимуващи ята от бели щъркели и местната популация на кафявовратия гарван (Corvus ruficollis). В дългосрочен план, тези промени могат да повлияят на заетостта на териториите, размера на популацията и обилието на наличната храна, и да намалят капацитета на района за поддържане на предишната много висока популация на египетски лешояди.
 
Екипът продължава работата с анализ на данните и изследване на връзката между възможно увеличаващия се процент на млади птици, напускащи острова за гнездене на континента, и сравняване на установената сега плътност, с тази преди 12 години. ESO продължава изследването на разпространението, броя и статуса на популацията на египетските лешояди на остров Масира и има дейности за повишаване на осведомеността за вида сред широката общественост в Оман. Детска книжка „Хищните птици в Оман“, плакат и информационно табло „Лешоядите в Оман“, са свободно достъпни на уебсайта на ESO.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.