1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проучват възможностите за добив на енергия от Средиземно море

Проучват възможностите за добив на енергия от Средиземно море

Шест страни започват осъществяването на проект за производство на биогорива от микроводорасли

Шест средиземноморски страни започват осъществяването на мащабен тригодишен проект за бъдещо производство на биогорива от микроводорасли. Проектът се координира от Кипър, като 90% от финансирането му е от фондове на Европейския съюз.

Консорциум от 12 изследователски организации, научни институти, енергийни агенции и частни компании от Кипър, Гърция, Италия, Малта, Ливан и Египет ще проучи нова възможност за добив на енергия от Средиземно море. Това ще стане чрез отглеждане на специални микроводорасли и тяхното използване като суровина за биогорива, информира БНР.

Предстоят да се решат много научни, изследователски и технологични проблеми. Проектът включва всички етапи : от вземането на проби от водата в Средиземно море през култивирането и отглеждането на микроводораслите до получаването от тях на биодизелово гориво в съответствие с европейските стандарти и неговото тестване. Целта е да се създаде нова верига за производство на енергия от възобновяеми източници

Експертите обясниха, че микроводораслите могат да растат 300 пъти по-бързо от конвенционалните култури, използвани за биогорива като соята, и отглеждането им може да стане бързо и продуктивно. Водната среда пък ще спести заемането на ценна селскостопанска земя.

Проектът е част от реализацията на европейската стратегия за борба с климатичните промени и търсене на алтернативни енергийни източници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.