1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проверено е състоянието на находището на пролетно ботурче в Осенец

Проверено е състоянието на находището на пролетно ботурче в Осенец

Снимка:

Не са открити следи от посегателства или горскостопански дейности

Експерти от РИОСВ – Русе извършиха ежегодния мониторинг на състоянието на естественото находище на пролетно ботурче (Cyclamen coum) в землището на село Осенец, област Разград. Проверката е извършена във фазата на цъфтеж на защитеното растение. Границите на защитена местност  „Находище на пролетно ботурче“ са маркирани с бяла и червена боя по дърветата. Не са открити следи от посегателства или горскостопански дейности.

Проективното покритие на растението е около 85 %, а плътността на популацията е 30-35 екземпляра на квадратен метър.

На територията на РИОСВ - Русе има още едно находище на пролетно ботурче, обявено за защитена територия, което се намира в землището на с. Бреница, община Тутракан. Предстои проверка и оценка на състоянието му.

Пролетното ботурче, наречено още иберийско (Cyclamen coum Mill.), е многогодишно тревисто растение. Листата са едри, с бъбрековидна форма. Цветовете на растението са едри, лилаво-розови, разположени на дълги дръжки. Цъфти от февруари до април. В България видът е разпространен в Странджа, Източна Стара планина и по Черноморското крайбрежие. Обикновено се среща в дъбови гори и храсталаци. Видът е защитен от Закона за биологичното разнообразие и Закона за лечебните растения. Включен е и в Червената книга на България – категория „Рядък”. Силно уязвим и забранен за бране за букети рано напролет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.