1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проверки на ски пистите в Пирин искат еколози

Проверки на ски пистите в Пирин искат еколози

Според екозащитници те са изградени без необходимите и задължителни разрешения за строителство

Ски пистите в Национален парк Пирин са изградени без необходимите и задължителни разрешения за строителство. За това съобщават от Коалиция „За да остане природа в България". Оттам посочват като аргумент изказаната преди дни позиция на кмета на Банско Александър Краваров. Пред национален всекидневник той твърди, че община Банско е издавала разрешение само за ски съоръженията и сградите в ски зона Банско.

Съгласно Закона за устройство на територията ски пистите, които са изградени чрез значителни изкопни и насипни дейности, са строежи и за тях е задължително наличието на подробен устройствен план и разрешение за строителство от общината, посочват природозащитниците.

Според тях нагледен пример за значителни изкопни дейности и прекомерно вмешателство в ландшафта на парка е именно ски писта „Томба" (в горната си част - писта „Бъндерица"), на която се провеждат състезателните ски спускания.

Еколозите се обръщат към министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев и министъра на околната среда и водите Нона Караджова с искане да извършат необходимите проверки за наличието на строителни книжа за ски пистите в Национален парк Пирин. При установяване на тяхната липса да предприемат необходимите действия за премахване на незаконното строителство и рекултивация на терените в националния парк, настояват още от „Коалиция за България".

От коалицията напомнят, че повече от половин година не се показват резултатите от двойната проверка, извършена по поръчка на Министерство на околната среда и водите каква площ от Националния парк ползва реално концесионерът и колко заплаща за това на държавата. Сателитни снимки показват, че вероятно се използва два пъти по-голяма площ от посочената в концесията, изтъкват от коалицията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.