1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проверяват за бодлив залист по цветарските магазини

Проверяват за бодлив залист по цветарските магазини

Събирането му от естествени находища и търговията с него са забранени от Закона за лечебните растения

Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ)-София призовава да не се купуват и подаряват букети, съдържащи защитеното лечебно растение бодлив залист (Ruscus aculeatus). Това се посочва в съобщение на екоинспекцията.

РИОСВ-София започва ежегодните си проверки на цветарски борси и магазини за продажбата на вида, който е лечебно растение, забранено за събиране от естествените му находища на територията на цялата страна. Поради твърдото му и жилаво стъбло, неговите стръкове успешно се използват за стабилна основа на цветарските букети. Наложена е дългогодишна традиция растението да присъства като основна съставка в празничните осмомартенски букети, отбелязват от инспекцията.

Бодливият залист е вечнозелено храстовидно растение, наричано още "миши трън", "миши чемшир" и "самодивски чемшир". Той расте на сенчести места в горите до 900 м надморска височина. Основните райони в страната, от които се събира защитената билка, са Северна България - Монтана, Белоградчик, Плевен, както и крайморските гори. Растението се използва при лечение на разширени вени и хемороиди.

Събирането на бодлив залист от естествени находища и търговията с него са забранени от Закона за лечебните растения. За извършване на такива противозаконни дейности е предвидена глоба в размер до 5000 лева, се посочва в съобщението. Сигнали за извършване на търговия с растението могат да се подават на телефони 9554152 и 9554294.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.