1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Птици са причинили две прекъсвания на тока в София

Птици са причинили две прекъсвания на тока в София

В резултат на повредата без захранване в продължение на 3 минути са останали около 500 клиенти в района

Птици са причинили две прекъсвания на електрозахранването на клиентите на ЧЕЗ от началото на годината в София, съобщиха от електроразпределителното дружество. В единия от случаите птица е предизвикала сериозна авария в подстанция „Фестивална".

В резултат на повредата без захранване в продължение на 3 минути са останали около 500 клиенти в района. При друг подобен инцидент отново птица е причинила сериозна авария в подстанция „Младост" в столицата. Този път в резултат на повредата е предизвикано едночасово прекъсване на захранването на 522 домакинства. Нанесени са материални щети за около 12 000 лева.

„Звучи невероятно, но инцидентите с тези безобидни наглед същества могат да предизвикат сериозни проблеми и неудобства за хората. В момента обмисляме мерки за превенция, които, от една страна, ще помагат за опазване на живота на птиците, от друга - ще бъдат избягвани подобни проблеми с електрозахранването на клиентите", каза Росен Йорданов, директор дирекция „Експлоатация и поддържане". ЧЕЗ припомня, че през пролетта на 2010 г. служители на компанията са монтирали 541 метални платформи за щъркелови гнезда на електрическите стълбове. Други 800 гнезда са били регистрирани за наблюдение и съответно обезопасяване при възникване на необходимост.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.