1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Радиация от Фукушима е открита при Беринговия проток

Радиация от Фукушима е открита при Беринговия проток

Това показва анализ на морска вода, взета миналата година близо до остров Сейнт Лорънс

Анализ на морска вода, взета миналата година близо до остров Сейнт Лорънс, разкрива леко повишаване на нивата на радиоактивен цезий-137, дължащ се на бедствието във Фукушима, Япония.

Новооткритата радиация от Фукушима е малка: нивото на цезий-137 в морската вода е само четири десети в сравнение с концентрацията, която е налична в Тихия океан след аварията. Подобни нива на радиация не представляват заплаха за здравето, категорични са учените. Все пак информацията е ценна за хората, които живеят по крайбрежието на Беринговия проток, чиято храна зависи до голяма степен от океанския улов, пише greentech.bg.

Радиоактиви частици, свързани с ядрената авария във Фукушима през 2011 г., са откривани из водите на Тихия океан на много места – включително до западния бряг на САЩ, Британска Колумбия и пролива при Аляска.

Хората от остров Сейнт Лорънс очакваха радиоактивното замърсяване от Фукушима да дойде все някога, казва Гей Шефийлд, морски изследовател от Ноум, Аляска – градче на брега на берингово море. „Те изцяло я очакваха. Просто не знаеха кога точно ще дойде“, казва тя.

Земетресение с магнитуд 9.0 по Рихтер и цунами, което последва труса, връхлетяха бреговете на Япония в края на март 2011 г. Три от шестте ядрени реактора на АЕЦ Фукушима-Дайичи бяха разрушени и разтопени. Това доведе до освобождаването на радиация във въздуха, водата и почвата. 160 000 души бяха принудени да се евакуират. Ядрената авария е една от двете най-големи в историята на ядрената енергетика, заедно с тази в Чернобил преди 30 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.