1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Радиацията в морето при Фукушима се повишава

Радиацията в морето при Фукушима се повишава

Измереното днес равнище е рекордно след природното бедствие на 11 март

Съдържанието на радиоактивен йод в морската вода край претърпялата авария японска атомна електроцентрала "Фукушима 1" надхвърля допустимите стойности близо 4400 пъти, предаде РИА Новости, като се позова на японската национална информационна агенция Киодо.

Концентрацията на радиоактивния изотоп йод-131 в морската вода на няколко десетки метра от засегнатите реактори е 4385 пъти над нормата. Вчера тя надхвърляше допустимите стойности 3355 пъти. Измереното днес равнище е рекордно след природното бедствие на 11 март.

Постоянно високите равнища на радиация в морето край АЕЦ "Фукушима 1" може да означават, че повредените реактори отделят радиоактивни частици непрекъснато, предположи представител на японската Агенция за ядрена и промишлена безопасност, цитиран от Ройтерс. Той призна, че регулаторният орган и инженерите, които работят по отстраняването на авариите в централата, не знаят откъде изтича радиация.

Агенцията призова правителството да помисли дали да не разшири евакуационната зона около АЕЦ "Фукушима 1", която се простира в радиус от 20 километра, предаде Ройтерс. Същата мярка вече препоръча и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.