1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Радиоактивна вода изтича от реакторите на АЕЦ "Онагава"

Радиоактивна вода изтича от реакторите на АЕЦ "Онагава"

Атомната електроцентрала се намира в префектура Мияги

Радиоактивна вода изтича от резервоарите на два от реакторите на АЕЦ "Онагава" в Япония съобщи телевизия Ен Ейч Кей, позовавайки се на компанията оператор на централата "Токио електрик пауър" (ТЕРКО). Радиоактивната вода изтича от повредените първи и втори реактор на централата. Въпреки това до момента не е регистрирано повишаване на нивото на радиация в района около атомната електроцентрала, посочват от компанията.

АЕЦ "Онагава" се намира в префектура Мияги, където милиони домакинства останаха без електричество след вчерашното ново силно земетресение от 7.1 по Рихтер.

Четирима са загиналите, а около 100 – ранените при вчерашния вторичен трус, съобщават световните агенции. Още 3.6 млн. домакинства са без ток от вчера. Нанесени са материални щети на много сгради, избухнали са пожари на редица места и са регистрирани значителни повреди на системата за подаване на газ за бита.

Не са открити нови щети в АЕЦ "Фукушима 1", която е на около 140 километра от епицентъра на вчерашния трус, и която претърпя авария на 11 март. Отменено бе и първоначалното предупреждение за цунами.

По последни данни загиналите при земетресението от 11 март са 12 700, а 15 000 души се водят за изчезнали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.