1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Разделение сред евродепутатите за проучванията за шистов газ в ЕС

Разделение сред евродепутатите за проучванията за шистов газ в ЕС

Гюнтер Йотингер: Моментът е добър за изместването на въпроса от национално на европейско ниво

Има голямо разделение сред евродепутатите в Европейския парламент за проучванията за шистов газ в Европейския съюз, показват черновите на два доклада, предаде Dow Jones.

Двата доклада, които са първоначална версия на предложения за шистовия газ в две ключови парламентарни комисии, показват как евродепутатите, отговарящи за енергийните въпроси, са много по-ентусиазирани за евентуалния добив на шистов газ в ЕС, отколкото колегите им от комисията по околна среда.

"Местният добив на шистов газ ще съдейства за сигурността на доставките, имайки предвид зависимостта на някои държави членки от доставките на природен газ от трети страни", се отбелязва в предложението за резолюция, направено в комисията по промишленост, изследвания и енергетика. Според евродепутатите в нея добивът на шистов газ ще помогне за изпълнението на целите на ЕС за намаляване на парниковите емисии.

Парламентарната комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните пък настоява за мониторинг и подходящи закони за регулиране на проучванията за шистов газ. Тя "призовава националните власти да преразгледат съществуващите държавни регулации" по въпроса, пише "Дневник".

Двата документа, които ще станат официални през следващите месеци, нямат задължителен характер. Те обаче са важни от гледна точка на това, че чрез тях Европарламентът представя позицията си по въпрос, по който ще има думата, ако се стигне до приемането на еврозаконодателство по темата.

Според еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер моментът е добър за изместването на въпроса от национално на европейско ниво. Той заяви, че "квалификацията на нашите инженери и технологичните стандарти могат да избегнат опасни развития за околната среда".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.