1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Разработени са 400 километра маршрути за планинско колоездене в граничните зони на България и Сърбия

Разработени са 400 километра маршрути за планинско колоездене в граничните зони на България и Сърбия

Снимка:

Проектът се финансира с 425 хил. лв.

Четиристотин километра маршрути за планинско колоездене в граничните зони на България и Сърбия са разработени по проекта "Качи се на колело". Според  сложността на терена те са маркирани в различни цветове - зелен, син и червен, поставени са 28 големи и близо 3 хил. по-малки табели и знаци,  изградени са 24 места за пикник с маси, пейки и възможност за палене на огън, съобщи БТА. 

По пътя си велосипедистите могат да посетят късноримския археологичен комплекс Гамзиград и да видят останките от двореца на римския император Галерий, раковишкия манастир "Св. Троица", чиято ранносредновековна църква е унищожена от турците и възстановена през 1825 г., 113-метровият Боров камък край село Боровица, където през 2-3 в. е имало наблюдателна кула към древна Рациария. Веломаршрутите минават, разбира се, и покрай пещерата Магурата и Белоградчишките скали, които няма как да бъдат подминати. Сред местата за почивка авторите на проекта са избрали също Гърлишкото езеро и езерото Совинац в Сърбия.

Българо-сръбският проект е инициатива на велосипедисти от двете страни на границата и се финансира с 425 хил. лв. от трансграничната програма със Сърбия в последните 18 месеца. 

Удоволствието от планинското колоездене е несравнимо и още непознато на мнозинството българи, коментира ръководителят на проекта Евтим Стефанов, който е и запален велосипедист. Той предупреди, че карането на колело в планината изисква някои технически умения за по-трудните маршрути. Затова препоръчва на начинаещите да започват от най-лесните "зелени" велопътеки. 

Вече са купени 60 качествени алуминиеви планински велосипеда, които ще може да се наемат от изходните пунктове в Чипровци, Копиловци, Стакевци, Фалковец, Белоградчик и Зайчар - Сърбия. Идеята на таксата е да компенсира единствено разходите по поддръжката, уточни Стефанов. Оборудвани са и три работилници за ремонт, обучени са и местни майстори. Каски, GPS навигатори, резервни части също са част от оборудването, готово да бъде предоставено на  велотуристите.

Брошура на английски език от 20 страници и карта с мащаб 1:50000, професионален филм на български, сръбски и английски език са част от материалите за велотуризма в региона, разпространявани на туристически изложения в София, България и ITB Берлин, Германия. Сайтът на проекта е www.mountabike.eu.  ; ;

Велоклуб "Скала"- Белоградчик е поел инициативата през лятото на тази година да организира голямо състезание за откриване на сезона за планинско колоездене в Западните Балкани. То ще се състои на 18-19 май по маршрути около Чипровци и Белоградчик и в него ще участват състезатели от цяла Европа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.