1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Реакторите във Фукушима ще бъдат покрити с палатки

Реакторите във Фукушима ще бъдат покрити с палатки

Снимка:

Целта е да се ограничи максимално излъчването на радиация и изхвърлянето на радиоактивна пара

Огромни "палатки" с формата на куб със страна около 50 метра ще покрият разрушените сгради на трите най-тежко пострадали реактора на авариралата японска АЕЦ край Фукушима.

Плановете бяха представени от оператора на централата "Токио илектрик пауър" (TEPCO), а строителството се очаква да започне на 27 юни. Във финална фаза са проверките за издържливост на конструкцията на земетресения и напори на вятъра.

Целта е да се ограничи максимално излъчването на радиация и изхвърлянето на радиоактивна пара. От друга страна, трябва да се прекрати попадането на дъждовна вода в сградите, където тя също се замърсява и попива в почвата.

Всеки от своеобразните щитове за реактори 1,3 и 4 ще е с размери 47-42-54 метра. "Палатките" ще бъдат изработени от стоманени рамки, върху които ще бъдат опънати стени от полиестерна гума, покрита с винилхлорид.

През април от TEPCO разясниха, че за да не се облъчват хората, компонентите на щитовете ще бъдат изработвани в град Иваки в префектура Фукушима. След това те ще се превозват с кораби до разположената на брега АЕЦ и сглобявани с помощта на кранове над реакторите.

TEPCO представи и резултатите от тестването на американско оборудване за пречистване на радиоактивна вода - концентрацията на цезий 134 и 137 е била намалена 3000 пъти. Провеждат се изпитания и на френска апаратура. Цялата система за пречистване на радиоактивна вода се очаква да заработи на 17 юни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.