1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Речните нива остават без съществени изменения

Речните нива остават без съществени изменения

Около прага за високи води са водните количества на р. Марица при градовете Пловдив и Първомай

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) през изминалото денонощие водните нива на наблюдаваните реки в страната са без съществени изменения. Вследствие на работата на хидротехнически съоръжения са регистрирани по-съществени денонощни изменения на водните нива на р. Огоста и р. Искър (Дунавски басейн), р. Въча, р.Марица и р. Арда (Източнобеломорски басейн). В отделни участъци на реките в Дунавски и Черноморски басейн е регистрирано образуване на брегови лед или пълно замръзване на водата, поради малките водни количества и ниските температури.

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води са водните количества на р. Марица при градовете Пловдив и Първомай.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн:  колебания от -22 см до + 27 см;

Черноморски басейн: понижения с до -1 см

Източнобеломорски басейн: колебания от -16 см до +23 см

Западнобеломорски басейн: колебания от -4 см до +5 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще са без съществени изменения. Моделът за водосбора на  р. Искър прогнозира: Водните количества на 23, 24 и 25 декември ще бъдат около средномногогодишните стойности и ще са под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 23, 24 и 25 декември ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Днес, 23 декември, и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 22, 23, 24 и 25 декември ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. Днес в резултат на валежи, са възможни незначителни краткотрайни повишения на водните нива във водосборите на южночерноморските реки.

Източнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица, Тунджа и Арда прогнозират, че водните нива ще бъдат под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Етикети река, водосбор
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.