1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Речните нива се задържат без съществени изменения

Речните нива се задържат без съществени изменения

Водните количества на всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води

По данни и прогнози на Националнияа институт по метеоролбогия и хидрология (НИМХ – БАН) нивата на наблюдаваните реки в страната през изминалото денонощие са останали без съществени изменения. Вследствие работата на хидротехнически съоръжения са отчетени колебания (от – 9 см до + 26 см) в Дунавския и Източнобеломорски басейни, във водосборите на р. Искър и р. Марица. Водните количества на всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от – 8 см до + 12 см

Черноморски басейн: понижения до – 2 см

Източнобеломорски басейн: колебания от – 9 см до + 26 см

Западнобеломорски басейн: колебания от – 8 см до + 5 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес речните нива ще останат без съществени изменения. В следобедните часове на 20 и на 21 септември са възможни краткотрайни и незначителни повишения на нивата, следствие на валежи. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 19, 20 и 21 септември ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите два дни речните нива ще се задържат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 19, 20 и 21 септември, че водните количества ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. През следващите 3 дни водните нива ще останат без съществени изменения и под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 19, 20 и 21 септември ще бъдат под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Източнобеломорски басейн: днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще се задържат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

  • Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.
  • Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн: днес речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. В следобедните часове на 20 и на 21 септември са възможни краткотрайни и незначителни повишения на нивата, следствие на валежи. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

Подробна и актуална информация на сайта на НИМХ-БАН: http://hydro.bg/

 Информация за наличните обеми в комплексните и значими язовири, които се следят в МОСВ:

Съгласно приложение №1 към чл.13 ал.1, т.1 от Закона за водите, комплексните и значими язовири са 53. Сумата от наличните в тях завирени обеми към 18 септември 2017 г. е 3820,2 млн. м3 и представлява 58,9 % от сумата на общите им обеми. Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са както следва:

  • питейно-битово водоснабдяване – 80,2% от общия им обем
  • напояване – 42,8% от общия им обем
  • енергетика – 67,7% от общия им обем.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.