1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Редица градове в страната отбелязват Деня на Земята

Редица градове в страната отбелязват Деня на Земята

Бургас, Добрич и Плевен се включват с прояви по случая

С изложби, спектакли, концерти  и екопрояви  ще бъде отбелязан Деня на Земята в Бургас предаде dariknews.bg . Двудневни ще са честванията в града. На 21 април от 11 часа ученици от ОУ „Любен Каравелов” и деца от школите в Младежки културен център /МКЦ/ в Бургас ще посадят дръвчета и цветя пред сградата на културния център на ул. „У. Гладстон” № 47.  В същия ден от 18.00 часа в изложбената зала на МКЦ ще се състои музикално-поетичния спектакъл „Пролетно пътуване” с участието на актрисата Лилия Златева, бургаски поети и художници. Музикалното оформление е поверено на Яким Якимов – класическа китара и Владимир Спасов – пиано. Малко по-късно от 19.00 часа в зала 1 на културния център ще се проведе мултимедийният концерт-спектакъл „Музикален кинематограф” с участието на солисти, камерни състави, актьори, детски и младежки хор към НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” – гр. Бургас. В него ще прозвучи музика, както от любими детски анимационни филми, така и от световноизвестни образци на филмовото изкуство. Символичните домакини – първокласниците от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”, са подготвили специални изненади за всички зрители. В Деня на Земята – 22 април от 10.00 часа в сградата на Община Бургас ще бъде открита фотоизложба с най-добрите снимки на участниците в конкурса за снимка на тема „С обич и грижа за земята”. Непосредствено след откриването авторите на най-сполучливите фотоси ще бъдат наградени. От 10.40 часа от площад „Атанас Сиреков” /пред сградата на Община Бургас/ до открита сцена „Охлюва” в Морската градина ще се проведе дефиле на ученици с мулажни облекла /облекла, изработени от отпадъчни материали/. Веднага след като завърши шествието от 11.00 часа на „Охлюва” ще започне ученическия фестивал „Празник на младия еколог”. Събитията на 22 април ще бъдат организирани по повод III направление „Изграждане на клубове за устойчиво развитие и екология” по проекта на Община Бургас – „Училището в моя роден град Бургас - любимо и незабравимо”.

Дни на природата, посветени на Световния ден на планетата Земя се организират от 20 до 25 април в Добрич и Балчик. Организатори на проявите са сдружение "Белият град" - Балчик и клуб "Екоравновесие" - Добрич. На 20 април от 10.00 часа членовете на двете организации ще проведат среща с областния управител Желязко Желязков, на която ще се дискутират  екологичните  проблеми в Добричка област. В 14 часа членове на Клуб Екоравновесие ще присъстват на редовното заседание на Общинската комисия по околна среда. Програмата до края на седмицата предвижда екологични мероприятия в училищата на двата града. Планувано е още опознавателно пътуване със съдействието на Коалиция „За да остане природа в България". Ще бъдат посетени защитени  територии, включени в екологичната мрежа „Натура 2000", между които  Белите скали, Калиакра, Русалка, Яйлата, Шабленско езеро, Дуранкулашко езеро. В неделя се организира  почистване в района на Тузлата със съдействието на Община Балчик.  В Художествената галерия в Белия град ще се представи темата: „ Черно море - красоти и заплахи" със съдействието на водолазите от „Приятели на морето". Събитията са подпомогнати чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство по проект „За да остане природа", изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие.

РИОСВ Плевен ще отбележи с редица инициативи Деня на Земята, те ще се проведат тази седмица, уточняват от пресцентъра на инспекцията. Международната мрежа тази година фокусира вниманието си върху кампанията „Зелена генерация", като призовава международните и държавните институции, бизнеса и неправителствените организации, милионите хора по света за предприемането на конкретни действия за решаване на въпросите, свързани с изменението на климата. На 22 април, четвъртък, от 9.00 часа възпитаници на ЦДГ "Кокиче" в Плевен ще изнесат програма на тема "Как да спасим Земята", организирана съвместно с РИОСВ Плевен. Същия ден, от 11.00 часа, ученици от Спортното училище "Георги Бенковски" ще почистят училищния двор и ще присъстват на презентация, подготвена от Регионалната инспекция по околна среда. На 23 април, петък от 11.45 часа  в Държавната финансово-стопанска гимназия "Интелект" ще се проведе дискусия на тема "Възобновяеми енергийни източници". Ученици от 9-ти клас ще бъдат запознати и с презентация на тема "Спасете Земята". РИОСВ Плевен е изпратила писма и до всички кметства в Плевен и Ловеч с молба идеите и мотото на Деня на Земята да бъдат разпространени сред учебните заведения в двете области.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.