1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Регистрираните свлачища в България нарастват

Регистрираните свлачища в България нарастват

По данни на регионалното министерство те са вече 1 625

Регистрираните свлачища в България нарастват като брой. По данни на регионалното министерство те са вече 1 625, като общата им площ надхвърля 200 хиляди декара. За сравнение през 1999 г. е имало данни за 900 свлачища. Според експертите много от регистрираните сега свлачищни райони са съществували, но не са били описани досега.

1,8 млн. лева е заявило като бюджетна прогноза регионалното министерство за следващата година за наблюдение на свлачищата и проектиране на укрепителни дейности. Вече са одобрени и 2 млн. лева от междуведомствената комисия по бедствия и аварии за превантивни дейности – сума, с която ще могат да бъдат укрепени 6-7 свлачища в страната.

По повод дейността на трите държавни дружества, които са поделения на „Геозащита" - във Варна, Плевен и Перник, зам.-министър Симидчиев обясни, че в момента във възможностите на държавата е да им осигури средства основно за наблюдение – какво се случва със свлачищата, има ли движение или не в тези райони. „Те нямат по-сериозен финансов ресурс за укрепване на свлачищата, но могат да правят предписания", каза още Добромир Симидчиев, цитиран от  Дарик радио.

Той подчерта, че строителството в свлачищните райони е забранено и всяка една дейност – дори проучвателна, се осъществява от трите дружества „Геозащита". Те давали предписания за всяка подобна дейност.

В момента МРРБ търси възможности тези три дружества да станат бенефициент по някоя от оперативните програми. Така ще може да се картографира България, да се обнови информацията и да се проектират укрепителните дейности за най-сериозните свлачища, за които няма проекти, обясни зам.-министърът.

По повод настояването на експертите да се направи актуализация на картата с данни за свлачищата в България Добромир Симидчиев посочи, че въпреки липсата на обобщен регистър, за около 95 процента от свлачищата информацията е налична, а за най-активните от тях се поддържала доста актуална.

„13 са свлачищата, които са най-активни от общо 1625. Общата им площ е над 200 хиляди декара", съобщи зам.-министърът на регионалното развитие, който изрази надежда до средата на следващата година да стане факт обобщеният регистър с данните за всички свлачища в България.

По повод предвидените пари в бюджета за догодина за наблюдението и укрепването на свлачищните райони в страната той съобщи, че бюджетната прогноза на министерството за следващата година е 1,8 млн. лева. „Това е нещо, което ние сме заявили. Заявили сме и допълнителни средства, които са за конкретни свлачища, но за момента нямаме потвърждения за тях", уточни Добромир Симидчиев. Работело се по още пет свлачища по трансгранична програма с Румъния.

Зам.-министърът обаче призна, че планираните за 2013 година средства няма да стигнат за сериозни укрепителни мероприятия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.