1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Регистрираното земетресение в Шабла не е свързано със сондажна дейност

Регистрираното земетресение в Шабла не е свързано със сондажна дейност

Най-близкият до повърхността пласт, чието движение е било е усетено, е на дълбочина 5 км

Земетресението, регистрирано снощи в Североизточна България, не може да бъде свързвано със сондажни дейности в региона, заяви за "Дневник" д-р Емил Ботев, ръководител на секция "Сеизмология" в Националния институт по геофизика към БАН.

Повод за коментара е съобщение до медиите, разпространено тази сутрин от Гражданска инициатива за забрана проучването и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване. В съобщението организацията твърди, че земетресението може да е предизвикано от взривове, свързани с конвенционална сондажна дейност на фирмата "Русгеоком" близо до епицентъра на труса.

"Точно такова земетресение няма как да бъде предизвикано от подобна дейност, обясни Емил Ботев. Дълбочината е голяма и е обхванат голям обем от земните недра." По думите му най-близкият до повърхността пласт, чието движение е било е усетено, е на дълбочина 5 км, а сондажите се правят на дълбочина неколкостотин метра.

Сеизмологът обясни още, че ако сондажните дейности въздействат върху земните пластове, това би се изразило в микросеизмична активност, каквато в района на снощното земетресение няма. Характеристиките на труса говорят, че става дума за нормална активност от страна на Калиакренската разломна система, подчерта Емил Ботев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.