1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рекордни количества метан изпускат почвите в Арктика

Рекордни количества метан изпускат почвите в Арктика

Във въздуха се изхвърлят допълнително 1 млн. тона от парниковия газ всяка година

Емисиите на силния парников газ метан, които навлизат в атмосферата вследствие на затоплянето на трайно замръзналите почви в Арктика, са се увеличили с 31% за периода 2003 – 2007 г. Това показват данни от изследване, цитирано от британския в. "Гардиън". Резултатите показват, че във въздуха се изхвърлят допълнително 1 млн. тона от парниковия газ всяка година.

Изследването потвърждава поредица от доклади за региона от последните години, които твърдяха че доскоро замръзналите арктически почви се топят и изхвърлят метан във все по-големи количества. Пермафростът, както още се нарича замръзналата земя, съхранява милиарди тонове от естествения газ, който има 20 пъти по-силен парников ефект от въглеродния диоксид.

Блатата, разположени във високите географски ширини, в момента са все още слаб източник на метан, но увеличението на емисиите му с близо една трета за пет години е значително събитие, смята Пол Палмър от университета в Единбург, които е работил по новото изследване. То показва, че дори малко затопляне може да доведе до големи увеличения в емисиите на метана. Палмър обаче предупреждава, че изследваният период е твърде кратък, за да могат резултатите да се определят като тенденция. Глобалното затопляне е два пъти по-интезивно отвъд полярния кръг спрямо където и да е другаде на планетата, констатира  вестникът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.