1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рекордни нива на Дунав за юли

Рекордни нива на Дунав за юли

Отчитането на нивото се извършва през четири часа

Нивото на Дунав при Лом се покачи с 8 сантиметра за последните 24 часа и достигна 864 сантиметра, съобщиха от кризисния щаб в местната общинска администрация съобщи vesti.bg. По брега са разположени наблюдателни постове, които денонощно следят за промените на дунавското ниво и за пробойни в дигите. Засега защитните съоръжения издържат напора на водата.

Подобно високо ниво на реката е необичайно за сезона и е прецедент за месец юли за последните двадесет години. Днешното ниво е най-високото, достигано от началото на тази година.

Кризисният щаб трябва да реши дали да се довърши строителството на временната дига от бетонни елементи и земя в района на пристанището, която бе започната вчера. Дигата трябва да спре нахлуването на вода в централната част на Лом през нисък участък в порта с дължина 50 метра. Тя трябваше да бъде изградена при ниво 850 сантиметра, но с цел пестене на средства общината отлага решението за изграждането й до последния момент. Водата е заляла части от дунавския парк и от пристанището и е на входа на крайречния хотел "Трансимпекс". От високите подпочвени води са наводнени мазета в близките до Дунав квартали на Лом. Подпочвените води са причина за срутване на три къщи в Лом и за пропадания на настилката по няколко улици, обяви кметът на града Пенка Пенкова.

С техника на "Гражданска защита" продължава отводняването на помпената станция край село Добридол, която снабдява с питейна вода Лом и пет близки села.Питейната вода на Лом, която се добива от недрата на земята, ежечасно се изследва по химични и микробиологични показатели. До момента не е установено тя да се е смесила с дунавската вода, уточниха от кризисния щаб. "Гражданска защита" остава в трета степен на готовност за действие при заливане.  Ново повишение с 6 см на нивото на Дунав при Видин е регистрирано през последното денонощие. При Видин нивото днес е 860,, а при Ново село - 805 см. Очакванията са повишението да продължи до края на седмицата. Обявена е "втора степен на готовност" на институциите при високи води на Дунав.

Отчитането на нивото се извършва през четири часа. Организирано е денонощно наблюдение на защитните диги по поречието на Дунав, съобщиха от "Гражданска защита". Продължава да е затворен за движение пътният участък Арчар-Рациария поради наводняване на пътната настилка. При ниво 900 см ще започне изграждането на защитна дига в района на Телеграф капия при Видин, където е ниско защитното съоръжение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.