1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рекордно покачване на морското ниво за последните 2000 години

Рекордно покачване на морското ниво за последните 2000 години

Причината за това е глобалното затопляне, сочат резултатите от ново проучване

Морското равнище се покачва по-бързо, отколкото във всяка точка през последните 2000 години, като причината за това е глобалното затопляне, сочат резултатите от ново проучване, цитирано от "Телеграф". Учените са използвали фосили, за да се реконструират нивата на морското равнище през последните две хилядолетия на брега на Атлантическия океан и САЩ. Резултатите от проучването показват, че нивата се покачват по-бързо, отколкото през последните 2100 години.

Чрез сравняване на настъпилите промени в глобалната температура на повърхността на морската вода експерти установяват последователна връзка между по-високите температури и повишаване на приливи и отливи. "Покачването на морското равнище в резултат от климатичните промени може да има катастрофални последици, защото повишаването на температурите ще стопи леда на сушата и ще затопли океански води", твърди професор Бенджамин Хортон, директор на Лабораторията за изследване на морското равнище към Университета в Пенсилвания.

За да се възстанови точно морското равнище, международният екип от изследователи разглежда слоеве на утайка от блата в Северна Каролина, където откриват останки от фораминифери, малки, подобни на планктон същества. Тъй като различните видове фораминифери живеят на различни дълбочини, техните останки показват на експерти дълбочината на океана, когато слоя от утайката, в която те са били намерени, е бил уталожен.

Сред периоди на относителна стабилност последните години нивата се покачват по-рязко. Средното покачване на морското равнище в Северна Каролина, където се провежда проучването, е повече от 2 мм годишно, сочат данните. Според проф. Стефан Рамсторф, един от авторите на доклада, морското равнище ще се повиши със 75 - 190 см между 1990 и 2100.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.