1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рибите са изложени на риск от оглушаване заради повишаващата се киселинност на океаните

Рибите са изложени на риск от оглушаване заради повишаващата се киселинност на океаните

Увеличаващите се нива на въглероден диоксид във водата вреди на слуха им

Рибите са изложени на риск от оглушаване заради повишаващата се киселинност на океаните, пише в. "Сън", позовавайки се на резултатите от британско изследване.

Тестове с риби клоуни, направени от специалисти от университета на Бристол, са показали, че увеличаващите се нива на въглероден диоксид във водата вреди на слуха им.

Рибите клоуни се прочуха покрай главния герой от анимацията "Търсенето на Немо" на "Дисни", припомня изданието, цитирано от БТА.

Въглеродният диоксид се отделя в атмосферата от изгарянето на изкопаеми горива и оттам попада в Световния океан. За целите на изследването риби клоуни са били поставени в аквариуми с добавен въглероден диоксид. Когато им пускали звуци, издавани от хищници, специалистите са установили, че рибите във водата с най-високи количества газ не реагират. Загубата на слух излага рибите на риск да бъдат изядени от хищници.

"Поставихме риби при неблагоприятни условия, каквито прогнозираме за бъдещето, и резултатът беше опустошителен", казва д-р Стив Симпсън от изследователския екип.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.