1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ - Благоевград извърши проверка по сигнал за замърсяване на река Струма с нефтопродукти

РИОСВ - Благоевград извърши проверка по сигнал за замърсяване на река Струма с нефтопродукти

Информацията в сигнала е потвърдена

Регионална инспекция по околната среда и водите - Благоевград извърши незабавна проверка по сигнал за замърсяване на река Струма с нефтопродукти, в участъка край Благоевград, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Обходен е участък от реката в района от Покровнишки мост до моста при с. Бело поле – община Благоевград. Информацията в сигнала е потвърдена. Установено е, че източник на замърсяването е производствената база на „Агромах“ ЕООД в с. Бело поле. Вследствие на измиване и ремонт на техника на площадката на дружеството, в река Струма са попаднали непречистени води, съдържащи масла и смазочни материали.

Взети са проби отпадъчни води от площадката, преди заустване в реката, както и води от река Струма за лабораторен анализ. Резултатите ще дадат информация за точния вид и степента на замърсяване, а срещу „Агромах“ ЕООД ще започне административно-наказателно производство по Закона за водите.

От месец август 2012 г. на „Агромах“ ЕООД е наложена текуща санкция в размер на 3540 лв. месечно за замърсяване на водите на река Струма и наднормено съдържание на неразтворени вещества в отпадъчните води от дейността на ТМСИ и асфалтова база в с. Бело поле.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.