1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ - Хасково изпрати писма до билкозаготвителните пунктове за засилване на контрола по изкупуване

РИОСВ - Хасково изпрати писма до билкозаготвителните пунктове за засилване на контрола по изкупуване

Писмата са във връзка със зачестили сигнали за нерегламентирано събиране на липов цвят

РИОСВ- Хасково изпрати писма до всички билкозаготвителни пунктове на територията областите Хасково и Кърджали за засилване на контрола по изкупуване на билки, съгласно изискванията на Закона за лечебните растения (ЗЛР) и Наредба №2 за правилата и изискванията за събиране на билки и генетичен материал от лечебни растения. Писмата са във връзка със зачестили сигнали за нерегламентирано събиране на липов цвят от физически лица по уличните платна в Хасково и Димитровград.

РИОСВ - Хасково напомня, че събирането на лечебни растения от естествените им находища, представляващо стопанска дейност се извършва въз основа на позволително съгласно чл. 22 от ЗЛР. Пунктовете, които извършват дейност по събиране, търговия и/или съхранение на билки, задължително обявяват дейността си в РИОСВ и се регистрират в книга за изкупените, реализираните и налични количества лечебни растения.

Всички отговорници на билкозаготвителни пунктове, съгласно Закона за лечебните растения,  до 20 януари представят в Регионалната екоинспекция обобщена информация за изкупените, обработени и реализирани през предходната година билки от лечебни растения и техния произход по позволително, както и за складови наличности. Билкозаготвителите, които не подадат в срок исканата информация или тя съдържа неверни данни, подлежат на санкция. В Закона за лечебните растения се предвиждат глоби за физически лица в размер от 100 до 1000 лева, а за юридическите – имуществени санкции от 300 до 2500 лв.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.