1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ - Перник одобри застрояването на курорта Паничище

РИОСВ - Перник одобри застрояването на курорта Паничище

Визите за строителство ще се издават след предварително заснемане на околната растителност и местоположението на новите строежи

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Перник е одобрила плановете за застрояване на курорта Паничище край Сапарева баня. Това става ясно от решение на инспекцията.

В курорта, разположен в подножието на Седемте рилски езера, не се предвижда строителството на жилища за постоянно обитаване, но предстои изграждането на ваканционен комплекс и хотели. Така базата в курорта ще се увеличи с нови 5000 легла. Новите сгради ще са с височина до 7 метра (два, три етажа), а плътността на застрояването до 30%, предвижда одобреният план.

За реализацията на плановете за застрояване е “необходимо отсичане на дървесна растителност“, но местоположението на зоните за строителство е такова, че намесата в околната среда да е минимална, е посочено в решението.

Според директора на инспекцията, плановете за застрояване “няма да окажат значително отрицателно въздействие” върху природните местообитания и популации, които са предмет на опазване в защитените зони в Рила.

Всички инвестиционни предложения ще се подлагат на процедура по оценка на съвместимостта им с близките защитени зони. Екоинспекцията в Перник освен това е поставила условие да отпадне предвиденото застрояване на площи, заети от бялоборови и смърчови гори, да не се строи един от планираните паркинги, както и да се намали наполовина площта на друг от тях. Екоинспекцията е намалила с 40 на сто площта на ново проектираната улична мрежа в курорта Паничище.

Визите за строителство ще се издават след предварително заснемане на околната растителност и местоположението на новите строежи.

Решението на РИОСВ - Перник може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред министъра на околната среда и водите и пред Административния съд в Перник.

Целия материал за одобреното от РИОСВ-Перник застрояване на Паничище четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.