1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ - Русе състави акт на „Линамар Лайт Металс Русе” ЕООД

РИОСВ - Русе състави акт на „Линамар Лайт Металс Русе” ЕООД

Снимка:

От 4 септември в инспекцията са постъпили над 600 сигнала за миризми

Акт за установяване на административно нарушение e съставен днес на „Линамар Лайт Металс Русе” ЕООД. Това съобщи на брифинг директорът на РИОСВ - Русе инж. Цонка Христова, на който беше представена контролната дейност на инспекцията през септември.

Над 60 сигнала от Русе са постъпили в ранните часове вчера сутринта. Извършена е незабавна проверка с представители на дружеството, при която е установено, че операторът е нарушил условие в комплексното разрешително, като е допуснал разпространение на  миризми извън границите на производствената площадка. За това нарушение Законът за опазване на околната среда предвижда санкция от 10 000 до 500 000 лв. Екоинспекцията ще сезира прокуратурата за „Линамар Лайт Металс Русе” ЕООД, както и ще проследи стриктно изпълнението на предписанията за работа на част от инсталациите само през светлата част на денонощието.

Мобилна станция на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) продължава извънредното измерване на качеството на атмосферния въздух в Русе. Моментните данни от МАС от днес не показват превишения на нормите на бензен, тулоен и ксилен. Представените данни от общинските станции от днес също не показват замърсяване на атмосферния въздух.

Инж. Христова съобщи, че от 4 септември в инспекцията са постъпили над 600 сигнала за миризми.  „Извършихме двуседмични извънредни проверки, проведени от 20.30 до 00.30 ч. по сигналите за миризми, като започвахме от Източна промишлена зона. В много случаи  там не мирише, но в града се усещат миризми на химия, леярна и масла“, потвърди инж. Христова. Тя подчерта, че няма законодателство за миризмите, но те насочват експертите да търсят източника.

Актове за разпространение на миризми могат да се съставят на оператори  с комплексни разрешителни, какъвто е случаят от днес. Подобни актове са съставени на „Оргахим резинс“АД миналата година. На останалите дружества, от дейността на които могат да се отделят миризми, са изпратени императивни  писма, с които са дадени предписания за неразпространение на миризми. Тези предприятия могат да бъдат наказвани само за неизпълнение на предписание.

Плановият и извънреден контрол по отношение на миризмите продължава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.