1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ - Смолян провери 10 сигнала за щети от мечки

РИОСВ - Смолян провери 10 сигнала за щети от мечки

ДГС - Славейно и ДГС - Борино ще предприемат законови мерки съобразно компетенциите си

От началото на юни групата за бързо реагиране при РИОСВ - Смолян е проверила 10 сигнала за нападение на мечки над селскостопанско имущество.

Четири от щетите са нанесени в района на  община Баните в землищата на селата Сливка и Дебеляново. Останалите щети са регистрирани в района на град Чепеларе и селата Туховища (Община Сатовча), село Смилян (Община Смолян), село Букова поляна (Община Мадан) и село Буйново (Община Борино).

Последният сигнал е от 26 юни, когато групата е проверила сигнал за нападение на мечка над стадо овце в село Буйново. При проверка е установена липсата на още две овце от същото стадо. При предприетите обходи на местността овцете не са открити. Мечката е била открита и прогонена от групата за бързо реагиране към РИОСВ и горска полиция.

Предвид зачестилите нападения на проблемните видове мечки в населените места в Община Баните, както и в село Буйново, Община Борино, държавните горски стопанства (ТП ДГС - Славейно и ТП ДГС - Борино) ще предприемат законови мерки съобразно компетенциите си.

През юни екоинспекцията отчита спад на щетите, нанесени от кафява мечка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.