1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ - Враца: Десет гнезда на бял щъркел са преместени

РИОСВ - Враца: Десет гнезда на бял щъркел са преместени

Снимка:

Дейностите са извършени от екип на ЧЕЗ

Десет гнезда на бял щъркел са преместени от стълбове на разпределителната мрежа за ниско напрежение върху платформи за периода септември – декември 2013 г., съобщиха от РИОСВ Враца. Гнездата се намират в териториалния обхват на Регионална инспекция по околната среда и водите – Враца - три в с. Крушовица, четири в с. Гложене, две в с. Краводер и едно в с. Войводово, предаде Дарик радио.

Дейностите са извършени от екип на ЧЕЗ в изпълнение на разрешително, издадено от Министерството на околната среда и водите. Във връзка с дейностите по преместването на гнездата е извършена проверка от РИОСВ-Враца. Констатирано е, че преместването върху новите платформи е станало при запазване целостта на гнездата и спазване на условията на разрешителното.

Белият щъркел е защитен вид на територията на цялата страна, включен в Приложение №3 на Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/ (ДВ, бр.77/2002 г.) и като такъв, съгласно чл. 38, ал. 1, т. 3, е забранено разрушаването, увреждането или преместването на неговите гнезда. Изключението от тези забрани става само след издаване на Разрешително от Министерството на околната среда и водите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.